Морські комерційні імперії та земельні територіальні імперії в Чорноморському регіоні - Iancu, Liviu Mihail (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2018)
У статті розглянуто процеси становлення та розвитку основних форм міжнародної взаємодії у Чорноморському регіоні, які час від часу повторювалися протягом усієї історії. Опис таких моделей базується на двох основних категоріях: важливі регіональні гравці («позапонтійські комерційні імперії»; «північно-понтійські територіальні імперії»; «південно-понтійські територіальні імперії») та відносини між ними (конфронтація, співробітництво). Для охоплення історичних та геополітичних аспектів дослідження Чорноморського регіону необхідно застосувати методи попереднього аналізу геополітичного положення регіону, його основних геофізичних властивостей та геоекономічних і геополітичних характеристик, а також основні стратегічні точки. Саме такий аналіз проводиться у даній статті. Опис моделей міжнародної взаємодії у Чорноморському регіоні та їх характеристика у порівнянні з теперішньою ситуацією в межах регіону будуть розглянуті у подальшому дослідженні. Ключові слова: Чорне море, геополітика, історія, імперія, земний, морський