Огляд майбутньої демографічної ситуації та економіки в 2035 році - Gribincea, Alexandru (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2018)
Вивчення ситуації в Європі та інших країнах в контексті демографічної еволюції, прогноз економічного розвитку показав, що населення, структурна міграція та економіка тісно пов’язані між собою. Населення та економіка в ЄС найближчим часом зазнають різких змін. У деяких розвинутих, промислово розвинених країнах населення поступово зростає або стагнається, тоді як в економічно бідних країнах рівень народжуваності прискорюється, а в міру підвищення рівня охорони здоров’я це призведе до демографічного вибуху. За останні роки населення ЄС зросло на 507 мільйонів, прогнозоване збільшення на 5% до 2050 року, досягнення максимуму 526 мільйонів, після чого він знизиться до 523 мільйонів до 2060 року. Приблизно в половині країн ЄС, незважаючи на тенденцію зростання населення, загальне населення зменшиться. Ця тенденція стосується Болгарії, Німеччини, Естонії, Греції, Іспанії, Хорватії, Литви, Латвії, Польщі, Португалії, Румунії, Словаччини та Словаччини. Загалом падіння населення у країнах Східної Європи пов’язане з низкою факторів. По-перше, це скорочення соціально-економічного рівня населення, збільшення трудової міграції до країн з високим рівнем життя. У цих країнах, як правило, рівень життя, соціальна та медична допомога, соціальний захист зменшується. В той же час світова спільнота переживає важкий час. Глибокий і тривалий спад, який спричинився після світової фінансової кризи, змінився з повільним відновленням зайнятості. Ніколи в історії людства темпи зростання світового населення не були такими ж великими, як у другій половині 20-го й початку 21-го століття. У період між 1960 і 1999 роками населення планети подвоїлося (з 3 до 6 мільярдів чоловік), а в 2007 році - 6,6 мільярда чоловік. Хоча середньорічні темпи зростання населення світу скоротилися з 2,2% на початку 1960-х років; до 1,5% на початку 2000-х років абсолютний річний приріст збільшився з 53 млн. до 80 млн. чоловік.Демографічні зміни від традиційного (висока родючість - висока смертність - низький природний приріст) до сучасного репродуктивного населення (низька народжуваність - низька смертність - низький приріст населення) закінчилися в розвинених країнах у першій третині 20-го століття, і Більшість країн з перехідною економікою - в середині минулого століття. В той же час, у 1950-х і 1960-х роках, демографічний перехід почався в декількох країнах і регіонах решти світу, починаючи до кінця тільки в Латинській Америці, Східній Азії і Південно-Східній Азії і продовжуючи в Східній Азії, Африці На південь від Сахари і на Близький Схід.Швидкі темпи зростання населення в порівнянні з показниками соціально-економічного розвитку в цих регіонах призводять до загострення проблем, пов’язаних із зайнятістю, бідністю, продовольством, землею, низькою освітою та небезпеками для здоров’я. Ключові слова: робоча сила, старіння населення, народжуваність, рівень життя та очікувана тривалість життя, інфляція, безробіття та технічний та науковий прогрес