Оцінка впливу дії Угоди про асоціацію між Україною і ЄС на розвиток прикордонних територій - Pasternak, Olena (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2018)
Представлено окремі результати експертного опитування 288 представників 113 органів місцевої влади з питань впливу дії Угоди про Асоціацію між ЄС та Україною на соціально-економічний розвиток прикордонних областей України. Респондентами виступили представники міст республіканського та обласного значення (працівники міських рад), працівники районних державних адміністрацій шести прикордонних областей: Волинської, Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької та Одеської областей. Відображено трактування експертами ступеню впливу підписання Угоди (в тому числі створення поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі (ПВЗВТ)) на розвиток їх району (міста) як загалом, так і в розрізі прикордонних областей, а також районних державних адміністрацій та міських рад. Розглянуто оцінку експертами сфер, на які найбільше вплинуло поглиблення процесів євроінтеграції в контексті підписання Угоди. Здійснено трактування оцінки місцевими органами влади прикордонних областей переваг від підписання Угоди про Асоціацію. Окреслено види економічної діяльності, які, на думку експертів, отримали найбільше переваг від дії Угоди про Асоціацію. Запропоновано рекомендації щодо активізації інформування про Угоду з метою більшого користування з її переваг для розвитку прикордонних територій. Ключові слова: Угода про асоціацію, прикордонні регіони, експертне опитування, євроінтеграційні процеси, поглиблена та всеосяжна зони вільної торгівлі (ПВЗВТ)