Роль іноземних інвестицій в економіці прикордонних територій Карпатського регіону - Bandura, Tetyana (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2018)
У статті порушено тему залучення іноземних інвестицій в регіони, досліджено вагомість іноземних інвестицій в економіці регіону та країни вцілому, виділено фактори, які є визначальними для інвестора, при аналізі привабливості регіону, та фактори , які впливають на рівень залучення прямих іноземних інвестицій в регіони, проаналізовано механізми залучення прямих іноземних інвестицій, через призму форм розвитку транскордонного співробітництва. Розглянуто Європейський досвід залучення іноземних інвестицій, та приведено статистичні дані за попередні роки. Проаналізовано рівень прямих іноземних інвестицій в чотирьох областях Карпатського регіону, розглянуто динаміку прямих іноземних інвестицій на одну особу в прикордонних областях, з’ясовано причини/передумови росту/спаду показників. Розглянуто роль децентралізації в залученні іноземних інвесторів, описано можливості та алгоритм заходів об’єднаних територіальних громад, щодо залучення інвесторів. Проаналізовано шляхи нарощення інвестиційного потенціалу. Пояснено роль крауд-технологій в створенні позитивного іміджу регіону, досліджено роль агенцій територіального розвитку в інвестиційній діяльності регіону, та пояснено, яким чином вони повинні працювати та які ресурси необхідні для цього. Надано практичні рекомендації щодо покращення привабливості регіону для іноземних інвесторів. Ключові слова: інвестиційний потенціал регіону, інвестиційний ризик, інвестиційна привабливість, інвестиційне середовище, інвестиційний клімат, інвестиційні ресурси