Культурна парадипломатія як складник «м’якої сили» субнаціональних акторів - Holovko, Ivan (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2019)
У статті досліджується культурна парадипломатія, що є одним з ключових інструментів поглиблення взаємодії регіонів, як складник «м’якої сили» субнаціональних акторів. Культурна парадипломатії реалізується в інструментальному і символічному аспектах. Головною метою застосування означених аспектів є досягнення нової якості взаємодії через мотивацію акторів до економічної співпраці, підтримку етнічних діаспор за кордоном і тим самим, досягнення стабільності міжнародних відносин на перспективу. Обґрунтовано, що одну з найважливіших ролей у реалізації сучасної політики і створення позитивного іміджу за кордоном відіграє культура. Культурна складова субнаціональних регіонів не займає перше місце в ряді їх пріоритетів в міжнародних відносинах, однак, не дивлячись на це, налагодження культурних зв’язків є для них надзвичайно важливим. Встановлено, що культура як стратегічний ресурс володіє величезним потенціалом щодо довгострокового зміцнення своїх міжнародних позицій без застосування насильницьких методів або неконвенціональних способів тиску на суспільні відносини. У статті доведено, що фактор культури як складової «м’якої сили» в світовій політиці останнім часом набуває нового значення, зростає його вплив на загальносвітові соціально-економічні процеси і міждержавні відносини. Визначено, що в цілому регіони, які реалізують парадипломатію, мають базовий набір мотивів для цієї діяльності, що знаходяться в політичній, економічній і культурній площинах. Ключові слова: парадипломатія, регіон, культурна дипломатія, «м’яка сила», субнаціональний актор, туризм, культурна парадипломатія.