Герой війни чи солдат Гітлера? Генерал Павло Шандрук в очах поляків - Gotovetsky, Pavel (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2019)
Стаття присвячена вивченню біографії генерала Павла Шандрука, українського офіцера, котрий працював офіцером за контрактом польської армії у міжвоєнний період і на початку Другої світової війни, а 1945 р. став організатором та командувачем Української Національної Армії (УНА), що воювала на боці Третього Рейху в останні місяці війни. Автор акцентує увагу на символічній події 1961 р. – нагородженні генерала Шандрука найвищою відзнакою польського емігрантського уряду – орденом Virtuti Militari за героїчну військову службу в 1939 р. Описуючи суперечки та емоції поляків та українців, що супроводжували це нагородження колишнього гітлерівського вояка, автор намагається відповісти на питання про те, як слід оцінювати діяльність генерала Шандрука з точки зору непростих польсько-українських відносин ХХ ст. Ключові слова: Павло Шандрук, Владислав Андерс, Virtuti Militari,Українська національна армія,УНА, Український національний комітет, УНК, офіцер за контрактом.