Нафтогазовий сектор Іракського Курдистану: іракський та міжнародний виміри - Araz, Qadir Aso (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2020)
Розглянуто проблему впливу нафтогазової галузі Іракського Курдистану на відносини курдської автономії з центральною владою Іраку. Також проаналізовано міжнародні аспекти видобутку та транспортування вуглеводнів з території Регіону Курдистан. Показано правову основу функціонування нафтогазового комплексу регіону, головні розбіжності між Ербілем та Багдадом щодо повноважень курдського регіонального уряду у сфері експлуатації природних ресурсів автономії. Встановлено, що самостійна діяльність влади Іракського Курдистану з розвитку нафтогазової галузі на своїй території, широке залучення іноземних інвестицій надали автономії значне джерело власних доходів, що стало фінансовою опорою Ербілю у його політичних суперечках з Багдадом. Водночас, у питанні транспортування вуглеводнів Іракський Курдистан, який не має виходу до моря, опинився у критичній залежності від Туреччини, і це значно обмежує діапазон його опцій у взаєминах з Анкарою. Надмірна залежність економіки Іракського Курдистану від експорту вуглеводнів є одним зі стратегічних викликів для курдської автономії, проте значні позитивні зрушення у цій сфері можливі лише у досить віддаленій перспективі. Ключові слова: Ірак, Іракський Курдистан, курдська автономія, Туреччина, нафтогазова галузь.