Основні тенденції становлення та функціонування лобіювання в США - Trofymenko, Anastasiia; Lubinets, Dmytro (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2019)
У статті представлено аналіз тенденцій становлення, розвитку та функціонування лобіювання в США на основі дослідження вимог законодавства в цій сфері, як до лобістів, так і до посадовців, етичних норм, якими мають керуватися лобісти в своїй діяльності, суб’єктно-об’єктної детермінації американського лобізму та форм лобіювання, що превалюють в державі. Встановлено, що американська модель лобіювання ґрунтується на принципах обов’язкової он-лайн реєстрації та звітності лобістів та клієнтів,етичних стандартах поведінки посадовців та лобісті, контролю з боку громадськості, високому ступеню самоорганізації лобістів через Асоціацію спеціалістів з GR, превалюванні бізнес-інтересів над суспільними. Ключові слова: лобізм, лобіювання, американська модель, Асоціація спеціалістів з GR, Кодекс етики лобіювання, реєстр лобістів.