Діяльність сучасних праворадикальних партій у Чехії - Fedorchak, Tetiana (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2019)
Автор досліджує політичний радикалізм в Чеській Республіці, досить різнорідну течію за складом учасників: від політичних партій до екстремістських організацій. Особливістю чеської партійної системи є існування в ній, поряд з типовими радикальними партіями, інших партій, не радикальних, представники яких підтримують ксенофобські, націоналістичні та антиісламські заяви. Це найперше Громадянська демократична партія, відома своїм критичним ставленням до європейської інтеграції, і Комуністична партія Чехії та Моравії, яка виступає проти членства Чехії в НАТО й ЄС. До числа чеських політиків, яким близькі радикальні погляди, аналітики відносять відомого своєю антиісламською позицією чеського президента М. Земана та лідера руху АНО мільярдера А. Бабича. Виборці голосують за них не тому, що їх економічні чи соціальні програми мають для електорату особливу привабливість, а через невдоволення економічною ситуацією в державі. Практично всі право популістські партії виступають проти європейської інтеграції, інтерпретуючи її, як антинаціональний проект, яким управляє еліта, спотворений дефіцитом демократії та корупції. Ключові слова: Чеська Республіка, праві радикальні політичні партії, європейська інтеграція, націоналізм.