Інституціональні аспекти розвитку української культури в Галичині (кінець ХІХ – початок ХХ ст.) - Zaytseva, Zinayida (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2019)
В статті висвітлюються складні і різнобічні культурно-мистецькі процеси Галичини другої половини ХІХ–початку ХХ ст., зокрема Львова, де виникають перші українські мистецькі товариства, влаштовуються виставки, починають виходити українською мовою літературно-художні журнали, простежується активна діяльність Наукового товариства імені Шевченка. Обґрунтовано, що українська культура кінця ХІХ – початку ХХ ст. стала тією формою суспіль-ного життя, у якій у сув’язі проявлено етно-національні та модерні європейські інновації. Доведено, що літературоцентризм українського модерну, перебуваючи у ядрі української культури, не суперечив розвитку інших сфер і видів культури, формуванню і сприйняттю естетичних цінностей у стилістиці нового етапу українського національного відродження. Встановлено, що практична розбудова українцями національно-культурних інституцій у Східній Галичині розпочата за участю східноукраїнської інтелігенції. До Першої світової війни у Львові було створено низку мистецьких асоціацій, у яких зкристалізувалася група, здатна продукувати професійні твори, а також мистецьку критику і публіцистику. Ключові слова: культурно-мистецькі процеси, українські товариства, мистецькі виставки, Львів.