Події 1914-1922 років в Україні: їх сенс та історичне значення - Makar, Vitaliy; Makar, Yuriy; Semenko, Vitaly; Stetsyuk, Andriy (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2019)
З огляду на чисельні наукові дискусії, а подекуди і відверті ідеологічні маніпуляції, які домінували у радянській науці і переслідували мету дискредитації українського національного руху та української державності взагалі, започатковуємо публікацію найсуттєвіших документів, які характеризують стан та поступ української справи на початку ХХ ст. Розпочинаємо з першого тому однойменного чотиритомника документів, виданого зусиллями одного з засновників Інституту імені В’ячеслава Липинського у США - професора Віденського університету Теофіла Горникевича. Ми вибрали 12 документів, які хронологічно охоплюють час від 15 серпня 1914 року до 25 березня 1918 року і відтворюють бачення української проблеми правлячими колами Австро-Угорщини і Німеччини, а також зусилля українських громадсько-політичних діячів, спрямовані на виборювання незалежності України. Зокрема розкриваються бачення українськими духовними, світськими та військовими колами проблем, які стояли перед ними в умовах Першої світової війни; звіти про економічну та політичну ситуацію в Україні; взаємини українських національних та різних соціальних сил з більшовиками; плани Австро-Угорщини та Німеччини щодо України. Оскільки документи вибрані нами з різних частин книги, ми зберегли їх порядкові номери. Порядкові номери сторінок вказані в квадратних дужках після тексту. Мова, стилістика оформлення заголовків та підписів, курсив та виділення тексту зберігаються. Також, для зручності можливого їх використання зацікавленими особами подаємо перед ними список скорочень в оригіналі. Ключові слова: Австро-Угорщина, Галичина, Німеччина, Україна, Українська держава, Українська Народна Республіка, український національний рух, українці.