Кібервійна як феномен асиметричних загроз та загроз кіберядерній безпеці - Guchua, Alika; Zedelashvili, Thornike (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2019)
У статті розглянуто тему кібервійни як явища асиметричної загрози, загрози кіберядерній безпеці в сучасній світовій політиці. Нині кібервійни є потенційною загрозою для процесу міжнародної політики та глобальної безпеки. Проаналізовано проблеми, що стоять перед кібербезпекою у всьому світі та стан кібербезпеки. Вони розглядаються на тлі асиметричних загроз, а тому досліджено і антитерористичну політику. Продемонстровано, що кіберпростір вже став зоною безмежних можливостей для зловмисників всього світу. Попри позитивний ефект використання інтернету, існують небезпідставні уявлення про кіберпростір як зону зла для терористів, які активно працюють використовуючи сучасні технології та компʼютерні системи. З розвитком технологій у ХХІ столітті, в міжнародних відносинах відбуваються глобальні геополітичні зміни, зʼявляються нові загрози та виклики міжнародній безпеці, а тому питання асиметричних загроз та загроз кіберядерній безпеці стає дедалі важливішим. Усі держави вразливі перед такими викликами, як використання зброї масового знищення та кібертероризму. У статті розглядаються небезпеки та проблеми гібридної війни в міжнародній безпеці, а також російсько-грузинська гібридна війна. Ключові слова: кібервійна, асиметрична загроза, хакери, атака, гібридна війна, Росія-Грузія, НАТО, ЄС, ядерний тероризм, ядерна безпека.