Культурна пам’ять в урбаністичному просторі як чинник формування ідентичності - Bohatyrets, Valentyna; Melnychuk, Liubov (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2019)
Дана стаття висвітлює вплив «памʼятних місць» на формування самосвідомості й колективної ідентичності суспільства. Пропонується новий погляд крізь призму часу на памʼятники різних історичних епох, що розташовувалися на головних площах міста Чернівці, та трактування їхнього значення як не лише монументів та символів різних епох, а саме як «памʼятних місць», що вплинули на формування світогляду чернівчан та їх самовизначення. Обґрунтовано, що невідʼємним елементом міського простору є саме площі та памʼятники, котрі відображають еволюцію ідентичності міста та впливають як на формування колективної та культурної памʼяті так і на становлення національної свідомості. Запропоновано гіпотезу, що під впливом різних політичних режимів сформувалася «буковинська наднаціональна ідентичність». Ключові слова: Чернівці, культурна памʼять, місця памʼяті, памʼятники, площі, ідентичність.