Роль референдуму 1 грудня 1991 року в становленні політичної системи України - Filipenko, Dmytro (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2019)
У статті проаналізовано роль референдуму 1 грудня 1991 р. в становленні політичної системи України в контексті системного підходу. Доведено, що його ініціювання було зумовлено рядом інтросоцієтальних та екстрасоціетальних вимог. Проведення референдуму на підтримку незалежності стало комплексною системною відповіддю на системні виклики і дозволило вирішити цілий комплекс проблем існування і подальшого розвитку політичної системи незалежної України. Ключові слова: референдум про незалежність, політична система України, системний підхід, розпад СРСР.