Дефекти демократії Естонії в умовах глобального погіршення якості ліберальної демократії - Кокорєв, Олексій (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2020)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"На прикладі Естонії розглядається відповідність «молодих» демократій Балтії ліберально-демократичному інституційному та ціннісному стандарту ЄС. Вивчається якість демократії, основні дефекти демократії, які характерні Естонії. Підкреслено, що для Естонії наразі не є характерний неліберальний поворот, але наявна стагнація у зростанні якості ліберальної демократії, а в окремих питаннях наявний регрес. Доведено, що в Естонії відбувся перехід до більш консервативного, націоналістичного порядку денного, а рівень політико-правової культури населення сприяв цьому. Зауважено, що ліберально-демократичні цінності, правила демократичного співжиття ще не є міцно укорінені в усіх соціально-демографічних групах населення. Доведено, що демократія в Естонії не є стійкою, демократична політична культура населення є недостатньо міцною, а націоналістично-консервативний дискурс має висхідну динаміку. Ключові слова: якість демократії, дефіцит демократії, дефекти демократії, Естонія, Консервативна народна партія Естонії (EKRE)."" data-sheets-userformat=""2":14401,"3":"1":0,"3":1,"9":0,"14":"1":3,"3":1,"15":"Times New Roman","16":11" data-sheets-textstyleruns=""1":0[null,57,[null,null,[null,2,2367521],"TimesNewRomanPSMT",11]][null,226,[null,null,"1":3,"3":1,"Times New Roman",11]][null,894,[null,null,"1":3,"3":1,"Times New Roman",11,1]][null,908,[null,null,"1":3,"3":1,"Times New Roman",11,null,1]][null,909,[null,null,"1":3,"3":1,"Times New Roman",11]]">На прикладі Естонії розглядається відповідність «молодих» демократій Балтії ліберально-демократичному інституційному та ціннісному стандарту ЄС. Вивчається якість демократії, основні дефекти демократії, які характерні Естонії. Підкреслено, що для Естонії наразі не є характерний неліберальний поворот, але наявна стагнація у зростанні якості ліберальної демократії, а в окремих питаннях наявний регрес. Доведено, що в Естонії відбувся перехід до більш консервативного, націоналістичного порядку денного, а рівень політико-правової культури населення сприяв цьому. Зауважено, що ліберально-демократичні цінності, правила демократичного співжиття ще не є міцно укорінені в усіх соціально-демографічних групах населення. Доведено, що демократія в Естонії не є стійкою, демократична політична культура населення є недостатньо міцною, а націоналістично-консервативний дискурс має висхідну динаміку.