Пріоритети сталого розвитку україно-румунського транскордонного співробітництва (на прикладі Чернівецької області) - Богатирець, Валентина; Мельничук, Любов; Зорій, Ярослав (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2020)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Стаття висвітлює проблему сталого транскордонного співробітництва як провідної моделі міждержавної співпраці, яка здійснюється в двох або більше сусідніх країнах, що поділяють спільний кордон. Основною метою дослідження є становлення та розвиток геостратегічного, економічного, культурного, наукового потенціалу українсько-румунського співробітництва як основи забезпечення та зміцнення стабільності, безпеки і співробітництва у Європі. Дане дослідження артикулює проблему аспірацій України до утвердження, розвитку та диверсифікації двосторонніх добросусідських відносин з Румунією як на регіональному, так і на міжнародному рівнях. Головною метою статті є розвідка ініціатив України та Румунії щодо гармонізації та дієвої співпраці суб’єктів транскордонного співробітництва для розв’язання спільних проблем прикордонних регіонів, оскільки транскордонне співробітництво між вищезгаданими державами ґрунтується на невичерпних історичних, культурних та духовних зв’язках. Разом з тим, єдність чітких стратегічних пріоритетів України та Румунії є основою для поглиблення транскордонного співробітництва та міжкультурної дипломатії. Здійснений аналіз на основі методів емпіричного та теоретичного досліджень уможливив дійти висновку, що українсько-румунська транскордонна співпраця впливає не лише на багатовекторну зовнішню політику ЄС та України, але й має довгострокові глобальні перспективи. Важливими постають наступні запитання, що є підґрунтям та причинами низки криз, що виникають на східних кордонах Європейського Союзу? Яким чином транскордонне співробітництво здатне ефективно впливати на протиріччя та розбіжності інтересів прикордонних країн? Дане дослідження висвітлює низку обґрунтувань щодо транскордонного співробітництва між Україною та Румунією як ключового елементу політики ЄС відносно своїх сусідів. Автори глибоко переконані в тому, що транскордонне співробітництво є важливим об’єктом сучасної як регіональної, так і глобальної дієвої політики, адже розвиток транскордонних регіонів інтенсифікує багаторівневу взаємодію між усіма суб’єктами світового співтовариства. Окрім того, предмет дослідження розглядається з різних точок зору, щоб показати різноманітність та складність українсько-румунських відносин з огляду на той факт, що наявність спільного кордону передбачає прийняття спільних рішень. Висновки даного дослідження містять ряд важливих умовиводів щодо подальшого розвитку та посилення співробітництва між Україною та Румунією. Дослідження розкриває переваги Румунії як стратегічного партнера для визначення основних пріоритетів зовнішньої політики України. Ключові слова: Україна, Румунія, транскордонне співробітництво, міждержавні відносини, Чернівецька область, безпека, Європа. "" data-sheets-userformat=""2":14401,"3":"1":0,"3":1,"9":0,"14":"1":3,"3":1,"15":"Times New Roman","16":11" data-sheets-textstyleruns=""1":0[null,2590,[null,null,"1":3,"3":1,"Times New Roman",11,1]][null,2603,[null,null,"1":3,"3":1,"Times New Roman",11]]">Стаття висвітлює проблему сталого транскордонного співробітництва як провідної моделі міждержавної співпраці, яка здійснюється в двох або більше сусідніх країнах, що поділяють спільний кордон. Основною метою дослідження є становлення та розвиток геостратегічного, економічного, культурного, наукового потенціалу українсько-румунського співробітництва як основи забезпечення та зміцнення стабільності, безпеки і співробітництва у Європі. Дане дослідження артикулює проблему аспірацій України до утвердження, розвитку та диверсифікації двосторонніх добросусідських відносин з Румунією як на регіональному, так і на міжнародному рівнях. Головною метою статті є розвідка ініціатив України та Румунії щодо гармонізації та дієвої співпраці суб’єктів транскордонного співробітництва для розв’язання спільних проблем прикордонних регіонів, оскільки транскордонне співробітництво між вищезгаданими державами ґрунтується на невичерпних історичних, культурних та духовних зв’язках. Разом з тим, єдність чітких стратегічних пріоритетів України та Румунії є основою для поглиблення транскордонного співробітництва та міжкультурної дипломатії. Здійснений аналіз на основі методів емпіричного та теоретичного досліджень уможливив дійти висновку, що українсько-румунська транскордонна співпраця впливає не лише на багатовекторну зовнішню політику ЄС та України, але й має довгострокові глобальні перспективи. Важливими постають наступні запитання, що є підґрунтям та причинами низки криз, що виникають на східних кордонах Європейського Союзу? Яким чином транскордонне співробітництво здатне ефективно впливати на протиріччя та розбіжності інтересів прикордонних країн? Дане дослідження висвітлює низку обґрунтувань щодо транскордонного співробітництва між Україною та Румунією як ключового елементу політики ЄС відносно своїх сусідів. Автори глибоко переконані в тому, що транскордонне співробітництво є важливим об’єктом сучасної як регіональної, так і глобальної дієвої політики, адже розвиток транскордонних регіонів інтенсифікує багаторівневу взаємодію між усіма суб’єктами світового співтовариства. Окрім того, предмет дослідження розглядається з різних точок зору, щоб показати різноманітність та складність українсько-румунських відносин з огляду на той факт, що наявність спільного кордону передбачає прийняття спільних рішень. Висновки даного дослідження містять ряд важливих умовиводів щодо подальшого розвитку та посилення співробітництва між Україною та Румунією. Дослідження розкриває переваги Румунії як стратегічного партнера для визначення основних пріоритетів зовнішньої політики України.