Особливості функціонування Програми розвитку ООН у країнах Східної Європи - Луцишин, Галина; Климчук, Ірина (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2021)
У статті здійснено всебічний аналіз особливостей функціонування, напрямів та основних сфер діяльності Програми розвитку (ПР) ООН у країнах Східної Європи. Зокрема, розглянуто особливості формування та еволюцію Програми розвитку ООН. Так, встановлено, що ПРООН має тривалу історію свого розвитку. У статті виділено основні етапи розвитку ПРООН, кожне тривалістю у десятиліття: 1) 1960-1970 рр. – становлення ПРООН; 2) 1980-200 рр. – формування нових інститутів ПРООН; 3) 2000-2019 рр. – розширення діяльності ПРООН. Станом на сьогодні діяльність ПРООН координується затвердженим Порядком денним у сфері сталого розвитку до 2030 р. та 17 Цілями сталого розвитку. Проаналізувавши структуру і повноваження основних органів ПРООН, встановлено, що основним органом є Виконавча рада, яка здійснює та погоджує політику ПРООН, приймає постанови та рішення. Окремим підзвітним органом є Бюро Виконавчої ради, яке займається організаційними та формальними питанням. Також в ієрархічній структурі органів ПРООН функціонує спеціальне утворення «регіональні групи» – представлене відповідною кількістю країн, які репрезентують свій географічний регіон. Безпосередньо у статті розглянуто регіональну групу Східноєвропейських країн, що налічує 4 країни, які обираються на визначений термін і працюють на ротаційній основі. У 2019 році, до регіональної східноєвропейської групи було включено 4 країни, серед яких – Україна та Молдова. Дослідивши нормативно-правову базу ПРООН, ми дійшли висновку, що дана організація діє відповідно до основних рішень ООН, прийнятих меморандумів та резолюцій. У дослідженні функціонування Програми розвитку ООН в країнах Східної Європи автори зупинилися на Молдові, Білорусі та Україні. Встановлено, що спільним аспектом діяльності Програми розвитку ООН у країнах Східної Європи є те, що вона узгоджується з Регіональною програмою ПРООН в Європі та державами-членами СНД. Так, у 1990-х роках ПРООН уклала відповідні угоди із урядами Молдови, Білорусі та України, де прописані умови надання допомоги цим державам. Проаналізувавши діяльність Програми розвитку ООН в Східноєвропейському регіоні на прикладі Молдови, Білорусі та України, ми прийшли до висновку, що спільним у діяльності ПРООН для трьох держав, є програми у сфері розвитку демократії та свободи слова, а також захисту прав людини. Проте кожна з досліджених країн має свої програми, які реалізовуються відповідно до внутрішньої специфіки, а також власний бюджет та різні сфери поширення. Доведено, що саме мобільність та гнучкість ПРООН дає змогу цій програмі вдало адаптуватися під своєрідний або критичний, інколи навіть досить специфічний характер кожної країни.