Діяльність сотні Української повстанської армії Романа Хробельського «Бродича» у 1944–1947 роках: The Activities of the Company of the Ukrainian Insurgent Army Roman Hrobelski “Brodycz” between 1944 and 1947 - Гальчак, Богдан; Ондрак, Властіміл (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2021)
Метою публікації є представити історію Української повстанської армії (УПА) а саме сотні, командувачем якої був Роман Гробельський (псевдонім "Бродич") у 1946-1947 роках. «Сотня» була створена в 1944 році. Вона входила до складу курену під проводом Василя Мізерного (псевдонім «Рен»). Першим командиром сотні був партизан на прізвисько «Яр». Влітку 1945 року командування нею взяв на себе Франк Григорович (псевдонім «Дідик»). У квітні 1946 року Роман Гробельський прийняв командування. У жовтні 1946 р. cотня «Бродича» функціонувала в Горлицькому та Новоседецькому повітах. У новому районі дії сотня «Бродича» прожила до вересня 1947 р. Сотня стала найзахіднішим бойовим підрозділом УПА. Сотня мирно пережила зиму 1946/1947 років. Місцеві лемки забезпечували українських партизанів продуктами харчування. Польська комуністична влада була в основному зайнята боротьбою з польським антикомуністичним підпіллям, яке дуже активно діяло в районі сотні «Бродича». Однак у 1947 р. польське антикомуністичне підпілля було розгромлене. Комуністична влада спрямувала сили армії та органів безпеки проти партизан УПА. Підрозділ «Бродича» врятувався від полювання, але зазнав значних втрат. У квітні 1947 року розпочалася операція «Вісла». Українське населення було виселено зі своїх сіл, депортовано на західні та північні території польської держави і примусово розселено у великій дисперсії. У червні акція також охопила зону дії сотні «Бродича». Переміщення лемків позбавило підрозділ резервів і засобів харчування. Українські партизани прикидалися філією польського антикомуністичного підпілля, і польське населення забезпечувало їх продовольствм. У вересні 1947 р. підрозділ Романа Гробельського зробив спробу рушити на Захід. 53 члени групи досягли місця призначення. 34 партизани були захоплені в полон або загинули в Чехословаччині. Командир Роман Гробельський був схоплений у Чехословаччині та переданий польській владі. Польський військовий суд засудив його до смертної кари. Вирок було виконано 8 лютого 1949 року.