Михайло Рудницький vs Дмитро Донцов: дві візії Європи та Заходу - Чедолума, Ілля (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2021)
У статті розглянуто формування образів «Європи» та «Заходу» на прикладі текстів двох відомих львівських публіцистів міжвоєнного періоду – Михайла Рудницького та Дмитра Донцова. На основі наукової літератури та аналізу джерел проаналізовані ідейні блоки з яких складалися образи в текстах обох публіцистів. Простежено джерело їх уявлень в інтелектуальній традиції. Проаналізовано дискусії, що розвернулися на сторінках періодичних видань: «Діла», «ЛНВ», «Вікна», «Нова Зоря». На основі порівняння текстів показано, що в поняття «Європа» та «Захід» автори вкладали різні, часто прямо протилежні значення. Орієнтальними антитезами до них виступали образи «Азії» та «Сходу». Для Михайла Рудницького «Європа» та все, що було пов’язанно з цим образом, було наслідування ліберальних ідей XIX століття, для Дмитра Донцова ж, європейські мислителі мали цінність лише в контексті ідей експансії, боротьби, як основи духу народу.