Маніпулятивні впливи як прояви сучасної соціокультурної кризи: Померанцев П. Це не пропаганда. Подорож на війну проти реальності - Макух-Федоркова, Іванна (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2021)
У рецензії аналізується дослідження британського журналіста, письменника та телепродюсера Пітера Помаранцева «Це не пропаганда. Подорож на війну проти реальності». Дана праця була опублікована у 2020 році українською мовою і розкриває індустрію маніпулювання думками та інструменти дезінформації в сучасному світі. Автор, який є одним з найвідоміших дослідників постправди і новітніх технологій інформаційного впливу загострює увагу на тому, що сучасна людина живе у реальності спотвореній впливом інформаційно-психологічних атак, фейкових новин, таргетованої реклами, в оточенні величезної кількості інформації, яка не приносить суттєвих переваг, а дезінформуючи вводить в оману і посилює глибоку культурну кризу. Завдяки соціальним медіа та інформаційним технологіям ведуться приховані інформаційні кампанії, які можуть посилювати дестабілізацію економіки будь-якої країни чи сіяти хаос втручаючись в політичні процеси, як демократичних, так і авторитарних режимів. Сучасний світ наповнив реальність інформаційним хаосом, в якому зникає цінність правди і фактів, більше того дослідник зазначає, що існує принципова відмінність поняття пропаганди в епоху постправди. Адже метою класичної пропаганди в усі часи було переконати людей у чомусь, змусити їх діяти певним чином чи активізувати певну діяльність. В сучасній дійсності пропаганда працює не для того, щоб переконати, а просто підірвати довіру, посилити пасивні настрої, апатію, тривожність та посіяти серед людей повну зневіру. Книга наповнена фактичним матеріалом і цікавими прикладами, підсилює інтерес і те, що аналізуючи теперішню дійсність автор розкриває мемуарні історії своєї родини, тим самим робить порівняльний аналіз подій минулого ХХ століття та вибудовує своє бачення майбутнього.