Research and approaches to the integration processes in the European Union - Motsyk, Alexander (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2017)
Стаття присвячена сучасним тенденціям вивчення інтеграційних процесів. Дослідження методологічні принципи та підходи до вивчення тематики інтеграцій. Зокрема проаналізовано рівні інтеграцію: індивідуальний, регіональний, внутрішньодержавний, міждержавний, глобальний. Також виділено та охарактеризовано різні форми інтеграції: політичну, економічну, інформаційну, культурну та інші. Проаналізовано процеси інтеграції як результат взаємозв’язку, взаємодії, зближення та об’єднання в єдине ціле будь-яких частин, елементів країн, їхніх економік, соціальних і політичних структур, культур, соціальних і політичних груп, етносів, партій, рухів, організацій. Доведено, що інтеграція має декілька рівнів свого розвитку. Взаємодія на рівні підприємств та організацій (перший рівень) – безпосередніх виробників товарів та послуг. Інтегрування основних ланок економік різних країн доповнюється взаємодією на рівні держав (другий рівень). Третій рівень розвитку інтеграційних процесів – взаємодія на рівні партій та організацій, соціальних груп, окремих громадян різних країн – може бути визначений як соціально-політичний. Четвертий рівень – це рівень власне інтеграційного угруповання як економічної спільності з властивими їй характерними рисами та особливостями. Зазначено, що сьогодні застосовують політологічні підходи до вивчення інтеграції. Важливим є такі підходи: федералізм, функціоналізм, комунікативний підхід й ін. Ключові слова: Інтеграція, рівні, підходи, дослідження, європейська інтеграція, політика, економіка, особливості