Рецепція поглядів З. Бжезінського у зовнішній політиці США другої половини ХХ – перших двох декад ХХІ ст. - Кирчів, Андрій (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2021)
Дослідження впливу З. Бжезінського як науковця та політика на формування засад і напрямів зовнішньої політики президентських адміністрацій США упродовж майже 50 років дає змогу осягнути суть американського світового лідерства та його динаміку в контексті глобальної архітектури безпеки і співробітництва. У статті розглянуто питання практичного використання елементів парадигми З. Бжезінського у зовнішній політиці США, починаючи із 1977 р. і до цього часу. Проаналізовано вплив його консультацій та рекомендації на зовнішньополітичні рішення адміністрацій президентів Дж. Картера, Р. Рейґана, Дж. Буша-старшого, Б. Клінтона й Б. Обами. Особливу увагу приділено інкорпорації у сферу міжнародних відносин США напрацювань З. Бжезінського на посаді радника з національної безпеки президента Дж. Картера (1977-1981 рр.). Розглянуто окремі міжнародно-політичні проблеми, що виникли в процесі реалізації зовнішньополітичного курсу США за президентств Дж. Буша-молодшого і Д. Трампа в контексті відхилення від концепцій, пропонованих З. Бжезінським, а також потенційне використання ідей та підходів із його науково-політичної спадщини адміністрацією Дж. Байдена.