Правові та функціональні детермінанти співпраці між польськими та українськими органами місцевого самоврядування з 1990 року - Сєнкєвич, Маріуш (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2021)
Суспільні та політичні зміни як у Польщі, так і в Україні після 1989 р. призвели до формування взаємних відносин на різних рівнях та у різних сферах суспільного, суспільного та економічного життя. Подальші адміністративні реформи, запроваджені з початку 1990-х років, вплинули на розвиток децентралізації та демократизації державного сектору. У Польщі ці процеси відбувалися набагато ефективніше, ніж в Україні. Незважаючи на це, з самого початку змін новостворені комуни, а після 1998 року повіти та воєводства розпочали співпрацю з партнерами місцевого самоврядування в Україні. За останні три десятиліття місцеві та регіональні громади в Україні стали важливим партнером для органів місцевого самоврядування Польщі, як на місцевому, так і на регіональному рівні. Співпраця польських та українських органів самоврядування здійснюється у багатьох формах, на основі різних моделей та з різними результатами. Вона також стикається з багатьма бар’єрами, як на юридичному, інституційному, так і на психологічному рівні. Головною перешкодою, безперечно, є відсутність в України членства в Європейському Союзі, а також іноді взаємне нерозуміння та неприйняття історичного досвіду. Основною метою дослідження є аналіз існуючих форм співпраці між органами місцевого самоврядування Польщі та України. Основна теза статті базується на припущенні, що, незважаючи на багато можливостей партнерського співробітництва, органи місцевого самоврядування з Польщі та України встановлюють двостороннє та багатостороннє співробітництво в занадто малих обсягах. Це пов’язано з багатьма бар’єрами, які перешкоджають розвитку та започаткуванню співпраці та впливають на її якість та передбачувані наслідки. Для перевірки припущеної тези були використані інституційно-правовий метод, аналіз документів, факторний аналіз та порівняльний метод.