Нормативно-правові основи формування політики кібербезпеки Канади - Макух-Федоркова, Іванна (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2022)
У статті досліджується питання нормативно-правового регулювання політики кібербезпеки Канади, а також подається оцінка основним етапам формування кібернетичного законодавства. Характеризуються програмні документи, спрямовані на удосконалення кібербезпеки Канади та опрацьовані директиви, які позитивно впливають на розвиток системи національної безпеки. Наголошується на прийнятті двох Національних стратегій кібербезпеки та показано важливість інших законодавчих ініціатив щодо захисту цілісності урядових систем, національних критичних активів, методів і форм боротьби з кіберзлочинами та механізмів захисту канадців при щоденному використанні ними інформаційного простору. Зосереджується увага на міжнародній інтеграції Канади в сфері кібербезпеки та співпраці в плані захисту національного простору з країнами-партнерами в сучасних умовах. Авторка прийшла до висновку, що канадська законодавча та виконавча влада швидко реагує на інформаційні виклики та створює гнучке правове законодавство, яке націлена на попередження загроз в майбутньому. Адже Канада однією з найперших почала розробляти нормативно-правову базу для забезпечення кібербезпеки, постійно удосконалює законодавчі ініціативи та виділяє фінансові ресурси. Позитивним досвідом є те, що канадська держава у реалізації національної безпеки поєднує взаємодію державного і приватного секторів. Ця спільна співпраця проявляється у забезпеченні взаємного обміну своєчасною інформацією щодо кіберзагроз, відпрацьовуються методи захисту та інші передові практики.