Вплив США на політику країн Латинської Америки - Куделько, Богдан (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2022)
В даній статті досліджується історія відносин Сполучених Штатів Америки та країн Латинської Америки. Окреслено основні етапи їхнього розвитку та характерні особливості кожного з них. Досліджено як дані актори співіснували після отримання незалежності більшості латиноамериканських держав. Описано зміст доктрини Монро, політики «Великого кийка» та «політики добросусідства». Окреслено відносини у період перед Другою світовою війною та у часи Холодної війни. Проаналізовано дії США щодо впливу на внутрішню політику країн даного регіону в період загострення Холодної війни. Обґрунтовано думку про те, що США стали гегемоном спочатку у Південній Америці, а згодом розширювали свій вплив і на глобальний рівень. Встановлено, що після розпаду СРСР присутність Сполучених Штатів у регіоні зменшилась, проте вони і надалі активно втручаються у внутрішню політику латиноамериканських країн, хоч і в меншій мірі.