Роль неурядових організацій у наданні державних послуг на місцевому рівні – приклад Польщі - Сіенькієвіч, Маріуш В. (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2022)
Соціально-економічні та політичні зміни в Польщі після 1989 року, у цей період розпочався процес реформ та децентралізація управління справили істотний вплив на зміну ставлення до процесу надання державних послуг на місцевому рівні. Цей процес зобов’язаний своєю формою, насамперед, сутності відновленого місцевого самоврядування, реалізації окремих елементів концепції нового державного управління та інтеграції Польщі до Європейського Союзу. Метою даної роботи є визначення реального впливу третього сектору на процес надання державних послуг на місцевому рівні в Польщі. Зроблено спроби відповісти на основне питання, чи відображаються наявні правові можливості місцевого самоврядування в ефективному наданні державних послуг громадянам. Незважаючи на значний розвиток багатогранної співпраці між неурядовими організаціями та державним сектором у Польщі, існує багато різноманітних перешкод і проблем, які перешкоджають цій співпраці, які частково зазначені в цій статті. Численні проведені дослідження щодо бар’єрів та розвитку цього співробітництва також формулюють ряд рекомендацій для системи та для суб’єктів співробітництва з метою покращення цієї ситуації.