Вплив глобальних пандемічних викликів на легітимацію виборчих і референдних процесів - Юрійчук, Євгенія; Комолов, Артем (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2022)
Розглянуто легітимаційні аспекти виборів і референдумів в умовах глобальної пандемії. Проаналізовано їх відповідність легітимаційним критеріям задля якісного забезпечення легітимності та демократичності новосформованих органів влади. Констатовано наявність значних легітимаційних проблем унаслідок зменшення довіри до виборчого чи референдного процесів: повсюдно відсутня необхідна нормативна база щодо відкладення та перенесення виборів через пандемію, констатоване проведення їх зі значними обмеженнями виборчих прав; термінове прийняття нормативної бази чи її доповнення відбувалося без дискусії громадянського суспільства; прийняття урядових рішень перебувало на межі балансування між конституційними правами: на вибори та референдуми й на здоров’я; повноцінне спостереження виявилося можливим тільки на національному рівні, та й то лише у відповідних зонах, міжнародне – тільки у відносно безпечних районах; у країнах із авторитарним режимом посилилася конфліктогенність внаслідок зловживання влади ситуацією надзвичайного стану задля зміцнення своїх позицій, тиску на опозицію, ЗМІ тощо. Зроблено висновок, що пандемія сприяла удосконаленню законодавства та поставила завдання напрацювання нових норм щодо протистояння подальшим викликам і кризам: інфекційним, економічним, кліматичним, радіаційним та ін., а також спричинила потребу відповідно належного адміністрування, фінансування, спостереження та контролю виборів і референдумів задля їхньої легітимності та демократичності.