Цивілізаційні зміни на пострадянському просторі і декомунізація суспільства - Юрій, Михайло (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2022)
У статті дається визначення цивілізації як людської спільноти. яка впродовж певного періоду часу (процес зародження, розвиток, загибель чи перетворення цивілізації) має стійкі особливі риси в соціально-політичній організації, економіці та культурі (науці, технологіях, мистецтві тощо) спільні духовні цінності та ідеали, ментальність (світогляд). Порушується питання регіональності цивілізації, до якої належить Україна, а також її лімітрофності, тобто проміжності між західноєвропейською та євразійською цивілізаціями. Підкреслюється, що цивілізаційний поступ України в Європу посилюється декомунізацією суспільного і політичного життя нашого суспільства. Декомунізація – одна з небагатьох реформ, яку вдалося реалізувати після Революції Гідності. З прийняттям декомунізацій них законів політика зміни історичного наративу та формування культурної пам’яті набула офіційного та цілеспрямованого характеру. Цей процес має об’єктивне підґрунтя, його каталогізатором стали події Євромайдану, але навіть більшою мірою – російська війна проти України. Водночас не можна не вказати про вплив минулого на способи мислення та соціальну структуру, тобто історичну пам’ять.