Досвід реформування судової системи Румунії у контексті протидії корупції на шляху до членства в ЄС - Мельничук, Любов (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2023)
З моменту вступу до ЄС Румунія не лише визнала його принципи та одержала право участі у діяльності усіх інституцій ЄС, а отримала певні зобов’язання. З огляду на це, проведений аналіз діалогу Румунії та інституцій ЄС засвідчив, що основним напрямом співробітництва офіційного Бухареста та Європейської Комісії у перші роки членства були зусилля щодо завершення судової реформи та боротьби з корупцією. При цьому європейські інституції, спостерігаючи за прогресом реформ в Румунії, основну причину гальмування вбачали у конфлікті інтересів та корупції, а також відсутності політичної волі румунського керівництва. Як засвідчили події та висновки Комісії, неефективність системи юриспруденції та проблеми корумпованості усіх сфер життя у Румунії залишаються актуальними й до сьогодні. Проблеми корупції, наявність економічної, політичної та соціальної дестабілізації в Румунії впливали на темпи ходу поглиблення її європейської інтеграції, першочергово на терміни встановлення вільного пересування румунських громадян в межах ЄС. Підґрунтям корупції в Румунії став перетин політичних, економічних та судових інтересів, який спричиняв політичний параліч – відсутність політичної волі для переслідування корупції на найвищому рівні, а також неготовність і боязнь суддів перед винесенням присуду в «авторитетних» справах, які б зумовили зміни в усіх сферах життя.