Ліберальний плюралізм та політика багатокультурності в Центральній та Східній Європі (аналіз поглядів В. Кімліки) - Kozachuk, Oleh (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2017)
Вілл Кімліка широко відомий в світі за теоретичну розробку принципів ліберального плюралізму та обґрунтування політики багатокультурності. В своїй науковій діяльності він приділяє увагу не тільки рідній Канаді, але й звертає увагу на інші регіони світу, зокрема Центральну та Східну Європу. Вчений задається питанням: чи можливий експорт ліберального плюралізму та політики багатокультурності за західним зразком у регіон? В даній статті ми проаналізуємо доробок науковця із даної проблематики. В. Кімліка розмірковує, чому державам Центральної та Східної Європи не притаманні територіальні автономії в їх складі, чому федералізм як форма державного устрою не є вирішенням проблем міжетнічної взаємодії. Також В. Кімліка намагається виділити унікальні особливості регіону, які не дозволяють стверджувати про можливість впровадження ліберального плюралізму та політики багатокультурності в Центральній та Східній Європі в найближчому майбутньому. Ключові слова: Ліберальний плюралізм, політика багатокультурності (мультикультуралізм), територіальна автономія, федералізм, меншини