Проблема періодизації імміграції до США та Канади - Kozachuk, Oleh (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2017)
Зміни, які відбулись в імміграційній політиці США та Канади починаючи з 1960-их рр. спричинили зміни етнорасовому профілі цих держав. Статистичні дані та проекції на найближчі 20-30 років показують, що етнорасова строкатість як США, так і Канади буде тільки збільшуватись. Аналіз трансформацій імміграційної політики США та Канади четвертої хвилі імміграції становить великий науковий та практичних інтерес. Україні, яка незважаючи на гібридну агресію Російської Федерації, не виключена зі світових процесів (модернізації, демократизації, глобалізації і т. д.), варто взяти до уваги способи здійснення імміграційної політики США та Канадою, ролі держави в контролі та регулюванні імміграції. Ми свідомо виділили саме чотири періоди в історії імміграції США та Канади (хоча, можливі варіації на тему деталізації періодизації). На нашу думку, це не тільки випливає з історичних фактів, вступу в дію (або втрати чинності) певних нормативно-правових актів, підтверджено наведеними науковими дослідженнями з мігрантознавства, але й відповідає нашому дослідницькому підходу крос-національного порівняння у формі непрямого (імпліцитного) бінарного порівняння з застосуванням дослідницької стратегії порівняння найбільш подібних систем. Ключові слова: Імміграція, імміграційна політика, хвилі імміграції, міжетнічна взаємодія