Трагічні сторінки в історії польського народу як важлива складова формування су-часних українсько-польських стосунків - Strutynskyi, Vladyslav (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2017)
У пропонованій науковій розвідці автор прослідковує динамікунебувалих за своїми масштабами репресій та геноциду 30-х років щодо національних меншин у СРСР, зокрема поляків, якістали першим народом у цьому трагічному сталінському експерименті. Наголошується на необхідності об’єктивно, без ідеологічних упереджень, висвітлювати дані проблеми. На думку автора саме такий підхід найбільш ефективно сприятиме зрозумінню, так званих «важких питань» спільної історії двох сусідніх народів. У пропонованій статті, проблема винесена в заголовок, розглядається через призму вивчення причин та перебігу масових депортацій саме поляків з УРСР до Казахстану. Ключові слова: Депортація, геноцид, переселення, Прикордоння, міжнародні відносини, польський народ, національна меншина, українсько-польські стосунки