Особливості формування політичної довіри в Україні: макрорівень політичних відносин - Todoriko, Alina (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2017)
У статті визначені особливості формування політичної довіри в Україні на макрорівні політичних відносин. Встановлено, що формування політичної довіри на макрорівні політичних відносин в Україні відображено у ставленні громадян до демократії як нового формату політичної системи, основних механізмах її формування та політичної еліти, яка ініціює процес трансформації та динамічного оновлення політичної системи. Обґрунтовано, що суттєвим аспектом, який характеризує політичну довіру макрорівня в сучасному українському суспільстві, є слабкість зв’язків значної кількості громадян з традиційним інститутом агрегування інтересів – політичним партіями, що відображається в обмеженому розумінні суті багатопартійності та її необхідності для політичного розвитку України, характеристиках членства в партії та зрештою рівні довіри до цього політичного інституту. Доведено, що існуючі в Україні показники довіри до інститутів влади, актуалізують питання про її оптимальні межі. Для того щоб політична довіра сприяла розвитку демократичних процесів, її рівень не повинен наближатися ані до максимально низьких, ані до максимально високих значень. Ключові слова: Політична довіра, макрорівень політики, Україна, політичні інститути, демократія, демократизація