Загрози та виклики перед молодими європейськими країнами у нових міжнародних умовах на прикладі України та Республіки Молдова - Russu, Roman (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2018)
Кілька місяців тому під час екстреного засідання Ради Безпеки ООН генеральний секретар Антоніо Гутерріш зробив дуже тривожнетвердження, що "холодна війна" повернулась, і вона щебільш небезпечна, ніж у 60-х роках. Це не новина для більшості наукових кіл. Новий міжнародний конфлікт розпочався у 2014 році, коли Росія анексувала Кримський півострів. Новий міжнародний конфлікт, безумовно, змінить баланс у міжнародних відносинах. Найбільш вразливими в цих нових умовах є молоді демократії та країни, що формувалися кілька десятиліть тому завдяки розпаду СРСР і всього комуністичного блоку, України, Молдови, Південнокавказьких та балтійських держав. Імперське минуле залишило тривалий слід на економічному, соціальному та політичному життіцихновозбудованих держав. Радянські соціальні експерименти привели до ряду проблем для колишніх республік, починаючи від політичних до територіальних. Російська Федерація використовує ці проблеми для її переваги. Виживання в цих суворих умовах та реформування свого суспільства є головною проблемою молодих європейських країн. Ключові слова: Україна, Молдова, Росія, Путін, гібридна війна, пострадянській простір, міжнародна безпека