Придністровський конфлікт 1992 року та російська агресій проти України: компаративний аналіз - Fylypenko, Artem (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2018)
У статті представлений компаративний аналіз придністровського конфлікту 1990-1992 років та українсько-російського конфлікту 2014-2018 рр. Проаналізовані схожі риси та відмінності двох конфліктів. Доведено, що сценарій, за яким розвиваються події на Донбасі, дуже схожий з подіями в Придністров'ї в 1990-1992 роках, зокрема, через використання мовної проблематики для виникнення протистояння, надання воєнної та політичної підтримки, у тому числі, через залучення іррегулярних формувань, безпосереднє втручання збройних формувань регулярної російської армії у бойові дії. Особлива увага приділяється методам інформаційної війни, яка велася проти Молдови на початку 90-х. Показано схожість цих методів із такими, що застосовуються Росією у інформаційній війні проти України, зокрема, 1) дегуманізація противника,поширення відомостей про його жорстокість і нелюдяність2) маніпуляція історичними фактами 3) представлення боротьби із сепаратизмом як агресії однієї держави проти іншої 4) апеляція до подій Другої Світової війни 5) наголошення на тому, що на боці урядових військ воюють іноземні військові 6) намагання представити сепаратистські рухи як "народні". У висновках наголошується, що придністровський конфлікт 1990-1992 рр., так само як окупація Криму та конфлікт на Сході України в 2014-2018 рр. є частиною загальної стратегії Росії щодо збереження Республіки Молдова та України в сфері свого впливу. Кінцевою метою цієї стратегії є реінтеграція сепаратистських анклавів на умовах, які вигідні Росії, а саме: можливість впливати на зовнішню політику, зміна зовнішньополітичних пріоритетів (відмова від курсу на європейську і євроатлантичну інтеграцію), збереження залежності від поставок російських енергоносіїв. Ключові слова: Україна, Республіка Молдова, Придністров'я, придністровський конфлікт, українсько-російський конфлікт, Донбас