Ринок міжнародних банківських послуг та їх наслідки для економіки Республіки Молдова - Gribincea, Alexandru; Gribincea, Corina (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2018)
Прогресуючи технологічну та наукову революцію, вона вступає в різні галузі економіки. Банківський сектор може конкурувати з великими високотехнологічними компаніями, Інтернет-банки, що забезпечують ефективне та недороге спілкування з клієнтами. У майбутньому банківський сектор буде конкурувати з великими високотехнологічними компаніями, такими як Facebook або Amazon, розглядаючи онлайн-банки на передньому краї в конкурентній боротьбі завдяки ефективній взаємодії з клієнтами та зниження витрат. Основною відмінністю між онлайновими банками та традиційними є відсутність великої офісної мережі: взаємодія з клієнтами здійснюється переважно через веб-сайти, мобільний банк, соціальні мережі або по телефону. Ці банки зазвичай розробляють власні високотехнологічні платформи. Протягом останніх десятиліть молдовські банки приєднали свою діяльність до нової законодавчої бази щодо впровадження стандартів Базель III, впровадивши пакет CRD IV, який буде впроваджуватися поетапно до 2020 року. реформування банківського сектору з акцентом на прозорість акціонерів з метою залучення нових інвесторів для задоволення більш високих вимог до якості, створення надійного корпоративного управління у банківському секторі, визначення філій банків та своєчасне відображення несприятливих позик у балансах банків. ІТ-парк створено в Молдові. Головною метою ініціативи є прискорення розвитку ІТ-індустрії за рахунок прискорення впровадження технологій у різних галузях, відкриття нових робочих місць, залучення як внутрішніх, так і зовнішніх інвестицій і фахівців. Концепція моделі Молдови ІТ-парку стверджує, що вона є амбітним і знаковим проектом для розвитку інших областей; громада, яка буде рости з кожним роком, до якої приєднаються нові компанії та проекти, які зроблять нові успіхи. Всі учасники проекту хочуть, щоб Молдова IT Park стала корисним та ефективним проектом, що пропонує багатий цифровий контент та сучасні інформаційні послуги, що, у свою чергу, підвищить рівень економічної конкурентоспроможності та добробуту населення. Останнім часом ми спостерігаємо вражаючі зміни в банківських послугах. Банківська система співпрацює з ІТ-компаніями, щоб отримати конкурентну перевагу. Таким чином, будь-який банк здатний розробляти та надавати інноваційні рішення споживачам, упорядкуючи роботу та концепцію банківських послуг. Ці нововведення дають безпрецедентні можливості у фінансовій діяльності. У майбутньому банківські картки будуть виключені, банківські картки, філії та дочірні компанії будуть оптимізовані, а банки перейдуть від постачальників послуг / продуктів до розробників споживчих опцій та мрій. Будь-який каприз і транзакція будуть можливі з будь-якого куточка Землі. Дане дослідження має на меті з'ясувати тенденції розвитку світового банківського ринку та перспективи молдавського ринку. Ключові слова: банківський сектор, майбутнє банків, віртуальні банки, банківські злиття, банківська конкурентоспроможність