Представницька демократія у реформуванні шляху політичної організації сучасного суспільства - європейські моделі - Ursu, Valentina (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2018)
В даній статтірозглядаєтьсяфеномен демократичності участі та вплив громадських норм на процес демократизації в контексті реформування шляхів політичної організації сучасного суспільства. Важливість розгляду такого питання виявляється тим фактом, що представленосерію подій із складної, динамічної та сучасної реальності, яка стоїть перед сучасним суспільством. В результаті дослідження автор приходить до висновку, що теоретичні концепції, орієнтовані на демократичнуучастьзабезпечуютьпідтримку суспільства в умовах переходу додемократичної моделі шляхом розробки умов утвердження соціальної участі в процесі прийняття рішень та розробці політики, якавпливаєна їхнє життя безпосередньо, а не через обраних представників(як у випадку представницької демократії). Активне громадянство породжене громадянськоюкультурою, а представницька демократія виражає принципи захисту прав бідних таобездолених, сприяє формуваннюефективних національних систем, які достатньо відображають особливості сучасних процесів. Ключові слова: представницькадемократія, суспільство, перехід, процес прийняття рішень, громадянин