Республіка Молдова в контексті викликів регіональної безпеки у Східній Європі - Tibuleac, Stefan (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2018)
У статті проаналізовані актуальні проблеми безпеки, які постають перед Республікою Молдова, у контексті регіональної безпеки у Східній Європі – регіоні, який можна вважати епіцентром міжнародної напруженості, через який проходить «геополітична лінія розлому». Географічне положення Республіки Молдови робить її особливо чутливою до будь-яких негативних тенденцій у регіоні. Через зростання міжнародної напруженості виникає загроза її безпеці та ускладнюється економічний розвиток. Протягом історії Молдова неодноразово потерпала від впливу великих держав, а її територія була полем їхньої боротьби за сфери впливу. Тому Республіка Молдова як ніхто інший зацікавлена в запобіганні нового конфлікту в Східній Європі. У статті проводиться аналіз змін, що відбулися у європейському безпековому середовищі, такі як – перехід «центру ваги» у східний бік, стратегічна невизначеність, зростання ролі недержавних суб'єктів, ситуація на сході України тощо. Виходячи з цих припущень, автор намагається визначити потенційну роль Республіки Молдова у системі безпеки Східної Європи, з огляду на її євроінтеграційні прагнення, закріплених в документах та офіційних заявах, і які вважаються пріоритетними у зовнішній політиці держави. Також враховуються інші фактори важливі для формування ролі Республіки Молдова в системі європейської безпеки, а саме: дефіцит безпеки в державі; вплив політики безпеки НАТО та ЄС; відродження проекту створення регіонального оборонного союзу тощо. Ця стаття в значній мірі враховуває військові аспекти безпеки. Ключові слова: Республіка Молдова, національна безпека, Східна Європа, НАТО, Intermarium, оборона, загрози, ризики, виклики