Перспективи тристороннього співробітництва між Україною, Румунією та Молдовою у сфері енергетики - Senic, Elvira (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2018)
Забезпечення енергетичної безпеки є однією з пріоритетних завдань українсько-румунсько-молдовського виміру. Безсумнівним є той факт, що енергетична ситуація в цих трьох країнах значно відрізняється. Але необхідність співробітництва очевидна і викликана прагненнями наших країн до сталого розвитку, економічного зростання та добробуту населення регіону. Республіка Молдова є чистим імпортером енергії, природного газу, придбаного з унікального джерела, що представляє основне джерело палива. Значна частина споживання електроенергії в країні покривається імпортом з України. Двосторонні відносини співпраці між Румунією і Молдовою в енергетичному секторі, зокрема, відноситься купе практичної реалізації інвестиційних проектів сегмента взаємозв'язку природного газу шляхом проведення другої фази трубопроводу Ясси-Унгень до Кишинева і на сегменті електроенергії. Досягнення проектів для підключення до енергетичної системи ЄС створить ефективну мережу енергетичної безпеки для всіх держав у регіоні та сприятливі умови для багатофункціонального розвитку економіки всіх країн регіону. Ключові слова: тристоронні відносини, енергетичний сектор, донор, споживач енергії