Cyberkonflikt w świetle artykułu 5 Traktatu Północnoatlantyckiego - Leszczuk, Sylwia (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2019)
Gwałtowny rozwój technologii – a co za tym idzie – również sfery cybernetycznej oraz powiązane z nią trudności w jej zdefiniowaniu, jak i zachodzące w niej zjawiska oraz brak nadążających unormowań prawnych i zbyt mała świadomość podmiotów publicznych i prywatnych życia społecznego co do niebezpieczeństw, jakie może generować, sprawiają, iż zaczyna ona służyć jako podstawa dla rozwoju zaawansowanych, trudnych do zneutralizowania zagrożeń, które są w stanie wpłynąć na świat realny. Istotnymi z punktu widzenia tekstu są przede wszystkim cyberataki oraz cyberwojna. W związku z wpływem, jaki świat wirtualny może wywrzeć na realia, organizacje takie jak NATO muszą w końcu ustosunkować się do zmian zachodzących na świecie. Tekst ma za zadanie przybliżyć ewentualność powołania się państwa członkowskiego Paktu Północnoatlantyckiego na słynny artykuł 5 Traktatu Północnoatlantyckiego. Słowa kluczowe: cyberprzestrzeń, cyberwojna, cyberatak, cyberkonflikt, NATO, artykuł 5 Traktatu Północnoatlantyckiego