Działania polityczne i militarne wybranych państw w walce o przynależność Bukowiny po I wojnie światowej - Wawryniuk, Andrzej (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2019)
Tematyka pogranicza, szczególnie w latach powojennych jest jednym z kluczowych problemów, z którymi przychodzi się zmierzyć elitom politycznym. Dodatkowym utrudnieniem dla rozwiązania ewentualnych kwestii są zamieszkałe po obu stronach granicy mniejszości narodowe. Problemem o dużym znaczeniu politycznym po I wojnie światowej była przynależność państwowa Galicji Wschodniej i Bukowiny – terytoriów historycznie przynależnych do Polski i Rumunii. Próbę omówienia tej problematyki starano się dokonać w niniejszy artykuł. Kluczowe słowa: granica, pogranicze, państwo, Galicja, Bukowina, Czerniowce.