Туризм між політично розколотими націями: роль туристичних контактів у трансформації китайсько-тайванських відносин - Parfinenko, Anatoliy (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2019)
Статтю присвячено вивченню особливостей впливу туризму на взаємодію розколотих націй. В центрі уваги – еволюція режимів мобільності між Китаєм та Тайванем та їхній вплив на трансформацію двосторонніх відносин. Висвітлено політичні процеси, які передували розвитку туристичних контактів у Тайванській протоці, досліджено вплив туристичної взаємодії на утвердження миру та політичної стабільності в регіоні, інтеграцію Китаю та Тайваню в єдиний туристичний простір. Простежено основні етапи трансформації зовнішньополітичної складової туристичної політики Китаю та Тайваню. Стверджується, що туристична політика Китаю протягом останніх десяти років (2008-2018 рр.) супроводжувалася активним використанням туристичних потоків як інструменту економічної, культурної та політичної інтеграції Тайваню. Це стало можливим через встановлення прямого транспортного сполучення, лібералізацію візового режиму, можливість здійснення індивідуальних туристичних подорожей на Тайвань. Така активність спричинила політизацію в тайванському суспільстві питань економічного та туристичного співробітництва з Китаєм, вплинула на електоральний процес, що опосередковано виявилося під час «руху соняшників» у 2014 р. Свобода туристичних поїздок для китайських туристів на Тайвань стала революційним перетворення не тільки в туристичній індустрії на острові, а й символом мирної трансформації стосунків між двома берегами Тайванської протоки. Робиться висновок, що реалізована Китаєм туристична політика зі створення з Тайванем режиму просторової мобільності орієнтована на використання туризму як глобального актора економічної та культурної інтеграції, а також зовнішньоекономічного та політичного тиску. Ключові слова: «розділені нації», китайсько-тайванські відносини, туризм, туристична політика.