Cубрегіональні проєкти в контексті розвитку Східного партнерства ЄС - Feduniak, Serhii (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2019)
Автор аналізує субрегіональні проєкти, що можуть додати динаміки процесові європейської інтеграції в умовах помітної концептуально-інституційної кризи Європейського Союзу, що прямо впливає на ефективність реалізації програм ЄС, зокрема, Східного партнерства. Мова йде про перезавантаження і активізацію діяльності Організації за демократію і економічний розвиток ГУАМ та проробку ідеї Балтійсько-Чорноморського Союзу як інституційного інструменту субрегіональної стабільності в умовах глибокої кризи європейської системи безпеки. В статті доведено, що ОДЕР-ГУАМ і Балтійсько-Чорноморський Союз можуть стати помітним чинником підтримки ЄС загалом і його Програми Східного партнерства зокрема. Для цього вказаним державам потрібно зробити серйозну підготовчу роботу. Проте основна запорука успішної активізації субрегіональних проєктів – це політична воля і стратегічна зацікавленість з боку західних еліт. Ключові слова: Європейський Союз, Східне партнерство ЄС, Організація за демократію і економічний розвиток ГУАМ, Балтійсько-Чорноморський Союз, субрегіональна інтеграція.