Медіальні донесення з війни як інструмент протидії у медіавійні - Karpchuk, Nataliia (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2019)
У сучасному інформаційно-комунікаційному світі інформація й комунікація перетворюються в невоєнний засіб агресивного впливу, а мас-медіа стають інструментом потужного деструктивного впливу у медіавійні, яка продовжується неофіційно навіть у мирних умовах. Медіа спроможні дезорганізувати, дезорієнтувати, дезінформувати, дезадаптувати обʼєкт впливу, порушити його психічне здоровʼя, спонукати до спонтанних, немотивованих, агресивних дій, спричинити тимчасові чи незворотні зміни й самознищення, підкорити свідомість особистості й скерувати її. Проте поряд з руйнівним потенціалом медіа можуть і повинні пропагувати не лише ідеї війни, але й ідеї миру, толерантності, миротворчості. У статті проаналізовано етичні вимоги до медіальних донесень з війни й активності журналістів у зоні воєнних дій. Авторка вважає, що у зонах конфліктів репортери повинні керуватися тими ж принципами, що й діяльність гуманітарних організацій, бо кореспонденти теж повинні стояти на захисті інтересів постраждалих (чи то військових, чи цивільного населення). Їх основна місія – поширюючи обʼєктивну інформацію, не нагнітати конфліктність й ворожнечу, а працювати на суспільство, гуртувати громадян довкола спільних цінностей. Ключові слова: медіавійна, медіальні донесення з війни, журналісти, інформація, «мова ворожнечі».