Події 1914-1922 років в Україні: їх сенс та історичне значення (Частина 2) - Makar, Vitaliy; Makar, Yuriy; Semenko, Vitaly; Stetsyuk, Andriy (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2019)
Редакція продовжує видання найсуттєвіших документів, які характеризують стан та поступ українського національно-визвольного руху, його бачення в інших державах на початку ХХ ст. Публікація вибраних документів з першого тому збірника документів «Події 1914-1922 років в Україні: їх сенс та історичне значення» була здійснена у 39-му томі Збірника. Цього разу публікуємо матеріали з другого тому. Ми вибрали 10 документів, які хронологічно охоплюють час від 17 січня по 9 травня 1918 року. Вони репрезентують бачення української проблеми правлячими колами Австро-Угорщини і Німеччини, а також зусилля українських громадсько-політичних діячів, спрямовані на виборювання незалежності України, відтворюють атмосферу переговорів у Брест-Литовську. Перші чотири документи – австрійські проекти імперського маніфесту з нагоди мирного договору з Україною і протоколи зустрічей німецької, австрійської та української делегацій під час підготовки мирного договору. Пʼятий – текст Брест-Литовського мирного договору від 9 лютого 1918 р. Наступні пʼять документів характеризують ставлення радянської Росії та Польщі до положень Договору, а також Німеччини щодо державної належності Холмщини. Сподіваємося дані документи стануть у нагоді як студентам, так і дослідникам міжнародних відносин і історії України початку ХХ ст. Оскільки документи вибрані нами з різних частин книги, ми як раніше зберегли їх порядкові номери та номери сторінок, стилістику оформлення заголовків та підписів. Також подаємо перед ними список скорочень другого тому в оригіналі. Ключові слова: Австро-Угорщина, Брест-Литовський мир, Галичина, Німеччина, Україна, Українська Народна Республіка, український національний рух, українці, Холмщина.