Події 1914-1922 років в Україні: їх сенс та історичне значення (Частина 3) - Макар, Віталій; Макар, Юрій; Стецюк, Андрій; Камінська, Олена (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2020)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Редакція продовжує видання найсуттєвіших документів, які характеризують стан та поступ українського національно-визвольного руху, його бачення в інших державах на початку ХХ ст. Публікація вибраних документів з першого та другому томів збірника документів «Події 1914-1922 років в Україні: їх сенс та історичне значення» була здійснена у 39 та 40-му томах Збірника. Цього разу публікуємо матеріали з третього тому. Укладачі відібрали 37 документів чи їх фрагментів, які хронологічно охоплюють час від 6 березня по 18 жовтня 1918 року. Вони репрезентують тогочасне бачення української проблеми правлячими колами Австро-Угорщини і Німеччини, а також відображають основні етапи діяльності Павла Скоропадського на чолі Української держави у справі її внутрішньої розбудови, а також в налагодженні взаємин з Центральними та іншими державами. А саме: перші 464-626 – про проголошення Павла Скоропадського Гетьманом України та труднощі у формуванні уряду, налагодження відносин з Центральними державами та питання про прискорення ратифікації Берестейського договору тощо, соціально-політичні рухи та підривну діяльніть більшовиків в Україні. Наступні 674-822 – про дипломатичні переговори та непоступливу боротьбу Гетьмана за створення «Великої України» (і особливо цікавим тут є документ 694, який демонструє високу оцінку національно-української політики гетьманського уряду). Останні 866-951 – про відносини України з більшовиками, Румунією та іншими державами. Сподіваємося дані документи стануть у нагоді як студентам, так і дослідникам міжнародних відносин і історії України початку ХХ ст. Оскільки документи вибрані нами з різних частин книги, ми як раніше зберегли їх порядкові номери та номери сторінок, стилістику оформлення заголовків та підписів. Також подаємо перед ними список скорочень третього тому в оригіналі. Ключові слова: Австро-Угорщина, Бессарабія, Брест-Литовський мир, Галичина, Гетьман, Німеччина, Україна, український національний рух, українці, Холмщина."}" data-sheets-userformat="{"2":14401,"3":{"1":0,"3":1},"9":0,"14":{"1":3,"3":1},"15":"Times New Roman","16":12}" data-sheets-textstyleruns="{"1":0}[null,1458,[null,null,{"1":3,"3":1},"Times New Roman",11]][null,1821,[null,null,{"1":3,"3":1},"Times New Roman",11,1]][null,1834,[null,null,{"1":3,"3":1},"Times New Roman",11]]">Редакція продовжує видання найсуттєвіших документів, які характеризують стан та поступ українського національно-визвольного руху, його бачення в інших державах на початку ХХ ст. Публікація вибраних документів з першого та другому томів збірника документів «Події 1914-1922 років в Україні: їх сенс та історичне значення» була здійснена у 39 та 40-му томах Збірника. Цього разу публікуємо матеріали з третього тому. Укладачі відібрали 37 документів чи їх фрагментів, які хронологічно охоплюють час від 6 березня по 18 жовтня 1918 року. Вони репрезентують тогочасне бачення української проблеми правлячими колами Австро-Угорщини і Німеччини, а також відображають основні етапи діяльності Павла Скоропадського на чолі Української держави у справі її внутрішньої розбудови, а також в налагодженні взаємин з Центральними та іншими державами. А саме: перші 464-626 – про проголошення Павла Скоропадського Гетьманом України та труднощі у формуванні уряду, налагодження відносин з Центральними державами та питання про прискорення ратифікації Берестейського договору тощо, соціально-політичні рухи та підривну діяльніть більшовиків в Україні. Наступні 674-822 – про дипломатичні переговори та непоступливу боротьбу Гетьмана за створення «Великої України» (і особливо цікавим тут є документ 694, який демонструє високу оцінку національно-української політики гетьманського уряду). Останні 866-951 – про відносини України з більшовиками, Румунією та іншими державами. Сподіваємося дані документи стануть у нагоді як студентам, так і дослідникам міжнародних відносин і історії України початку ХХ ст. Оскільки документи вибрані нами з різних частин книги, ми як раніше зберегли їх порядкові номери та номери сторінок, стилістику оформлення заголовків та підписів. Також подаємо перед ними список скорочень третього тому в оригіналі.