Події 1914-1922 років в Україні: їх сенс та історичне значення (Частина 4) - Макар, Віталій; Макар, Юрій; Семенко, Віталій; Стецюк, Андрій (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2020)
Редакція продовжує видання найсуттєвіших документів, які характеризують стан та поступ українського національно-визвольного руху, його бачення в інших державах на початку ХХ ст. Публікація вибраних документів з перших трьох томів збірки документів «Події 1914-1922 років в Україні: їх сенс та історичне значення» була здійснена у 39, 40 та 41-му томах Збірника. Цього разу публікуємо матеріали з четвертого тому.Укладачі відібрали 27 документів чи їх фрагментів, які хронологічно охоплюють час від 19 жовтня 1918 року по 14 листопада 1922 року. Вони репрезентують тогочасне бачення української проблеми правлячими колами Австрії і Німеччини, відображають завершальний етап діяльності П. Скоропадського на чолі Української Держави. Більша їх частина розкриває історичне тло і зусилля Директорії, видатних діячів УНР–ЗОУНР у справі розбудови та збереження України, налагодження взаємин з державами-переможцями та сусідами, опору агресорам. Сподіваємося дані документи стануть у нагоді як студентам, так і дослідникам міжнародних відносин і історії України початку ХХ ст. Оскільки документи вибрані нами з різних частин книги, ми як раніше зберегли їх порядкові номери та номери сторінок, стилістику оформлення заголовків та підписів. Також подаємо перед ними список скорочень третього тому в оригіналі.