Прикордонна зона Корони та Литви в період формування двоєдиної держави - Wawryniuk, Andrzej (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2017)
Прикордонні простори найчастіше є територіями, на які претендують сусідні держави. Історія останніх кількохсот років вказує на те, що укладені договори, прикордонні угоди або домовленості не були надійними гарантіями утримання кордонних орієнтирів. Суперечка про якнайвигідніший їх перебіг домінувала в зарубіжній політиці та часто перевтілювалася у відкритий збройний конфлікт. Початок добросусідських відносин Корони і Литви формально датуються від підписання в 1385 р. унії в Креві. В той час мова йшла про формування так званої двоєдиної держави. Ключові слова: Прикордонна зона, Литва, Польща, унія, держава, міждержавні угоди