Сестринська діяльність Конгрегації Слуг Сестер Пресвятої Діви Марії Непорочного Зачаття у Східній Малій Польщі у другій половині XIX століття: Działalność opiekuńcza Zgromadzenia Sióstr Służebniczek Najświętszej Maryi Panny Niepokalanie Poczętej w Małopolsce Wschodniej w II połowie XIX wieku - Яворські, Пьотр; Юшко, Павел (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2021)
Репрезентована стаття присвячена дослідженню головних напрямків Сестринської діяльності Конгрегації Слуг Сестер Пресвятої Діви Марії Непорочного Зачаття у Східній Малій Польщі у другій половині XIX століття. З самого початку сестри здобули повагу та довіру місцевого населення. Переважна більшість дитячих будинків були зразковим прикладом співпраці між сестрами-служницями та їх батьками, засновниками, а також місцевим духовенством та жителями. Про це свідчила велика кількість дітей, які відвідували дитячі ясла, і допомога у веденні роботи в різних ситуаціях. Перший контакт сестер із мешканцями відбувся відразу після їх прибуття або під час благословення сиротинця. Церемонія мала можливість представити сестер, пояснити мету їх діяльності та представити переваги функціонування дитячої кімнати. Це також повинно було сформувати позитивний образ сестер серед місцевого населення, щоб вони могли ефективніше виконувати свої обов'язки та не стикатися з перешкодами з боку мешканців. У переважній більшості закладів стосунки між сестрами та місцевою громадою були добрими чи хорошими. Їх цінували за відданість, скромність, працьовитість і наполегливість. Очікувалось, що дитячий будинок буде не лише місцем опіки над покинутими, знехтуваними та позбавленими християнського виховання дітьми, а й сприятиме підвищенню духовного рівня парафіян. Крім того, в їх обов'язки входили догляд за хворими, катехизація шкільних дітей, робота з молоддю, об'єднаною в асоціації, і церковна робота. Під час Першої світової війни дитячі будинки відігравали особливу роль. Перед загрозою дитячий будинок був місцем, де мешканці шукали притулку, допомоги чи просто затишку в будь-який час доби. Ризикуючи життям, сестри сховали священиків та інших людей, яких розшукували російські солдати, дислоковані в місті Немає сумнівів, що їхнє служіння було вираженням відповідальності за долю дитини та, в більш широкому плані, за релігійний та моральний стан усього суспільства.