Нові тенденції у внутрішній та зовнішній політиці путінської Росії на початку ХХІ ст. (Частина 2) - Гурак, Ігор; Цепенда, Ігор (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2022)
Стаття продовжує публікацію з попереднього номера журналу. У попередній частині головну увагу було сконцентровано на внутрішньополітичній та економічній трансформації Російської Федерації за часів першої президентської каденції Владіміра Путіна (2000 – 2004 р.), через призму якої чітко простежується відхід від обмеженої демократії єльцинівського зразка та утвердження авторитарного режиму з преторіанськими рисами. В даній науковій розвідці окреслено діяльність Владіміра Путіна та його команди, яка мала на меті посилити позиції Російської Федерації на глобальному рівні, збільшити вплив офіційної Москви на країни так званого «близького зарубіжжя», що здійснювалося шляхом реалізації різнопланових інтеграційних проектів, розширення російської військової присутності та демонстрації зростаючого військового потенціалу. Зроблено спробу визначити причини, через які впродовж кількох перших років президентства Владіміра Путіна, окреслені вище тенденції супроводжувалися прозахідною риторикою.